NUMER TELEFONU

+48 606 834 449

KONTAKT E-MAIL

e.galik@crb.biz.pl

Food trucki – zadawane pytania

Food trucki – zadawane pytania

Jaki wniosek złożyć do sanepidu, aby móc wykonywać działalność związaną ze sprzedażą produktów gastronomicznych w food trucku?

Jeśli podjeliśmy decyzję, że będziemy działać w małej gastronomii, to najpierw trzeba zgłosić naszą działalność do sanepid, celem oceny czy nasze warunki sanitarne do wykonywania takiej dxiałalności są spełnione. Sanepid po złożeniu wniosku dokonuje kontroli stanu faktycznego i ocenia czy minimalne wymagania sa spełnione. Jeśli to jest pierwszy odbiór food trucka, to należy do sanepidu złożyć Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Po złożeniu wniosku sanepid kontaktuje się w sprawie ustalenia terminu wizyty na odbiór.

Gdzie złożyć wniosek o zatwierdzenie małej gastronomii? (Miejsce prowadzenia gastronomi a właściwa jednostka sanepidu)

W przypadku prowadzenia mobilnego punktu gastronomicznego,  wniosek o zatwierdzenie składa się tam, gdzie znajduje się siedziba prowadzonej działalności gospodarczej ( np. jeśli siedziba firmy jest we Wrocławiu a punkt gastronomiczny/food truck będzie działał w Gdańsku – to wniosek składasz we Wrocławiu i tutaj też nastąpi wizyta sanepid w celu dokonania odbioru), w wyjątkowych sytuacjach, można ustalić odbiór z jednostką sanepid w umówiony sposób.

Jeśli food truck miał już odbiór sanepidu i odkupiony został od przedsiębiorcy, który prowadził małą gastronomię, czy muszę  zrobić ponownie zgłoszenie?

TAK. Należy mieć na uwadze, że odbiór był na poprzedniego przedsiębiorcę, a odkupiony food track będzie prowadzony przez innego. Jeśli  food truck był kupiony z odbiorem sanepidu lub został wypożyczony, to należy ponownie dokonać zgłoszenia. Może okazać się, że będzie konieczne zrobienie ponownego odbioru. W przypadku zmiany zakresu działalności (np. wcześniej food truck był z lodami, obecnie będzie z goframi) obowiązkowo trzeba dokonać zgłoszenia.

Czy księga GHP/GMP jest wymagana dla małej gastronomii (np.food trucka, lodziarni, budki z goframi)?

TAK, księga GMP i GHP jest to niezbędne minimum sanitarne. Wdrożenie GMP i GHP jest pierwszym etapem i elementem wdrożenia HACCP w naszej gastronomii. Dokumentację GMP i GHP stanowią: procedury, instrukcje, karty i formularze (np. karta pomiaru temperatur w lodówkach, karta kontroli wagi, karta higieny pomieszczeń sanitarnych czy magazynowych). Jeśli potrzebujesz takiej dokumentacji skontaktuj się z nami poprzez zakładkę kontakt.

Czy posiadanie księgi HACCP dla food trucka jest obowiązkowe?

TAK/NIE. Niezbędna i wymagana jest przede wszystkim księga Dobrej Praktyki Produkcyjnmej i Higienicznej GHP/GMP ( jest to zbiór podstawowych procedur i instrukcji, zapeniających, iż proces wytwarzania produktów jest kontrolowany a wytworzony produkt jest bezpieczny do spożycia przez ludzi). Księga HACCP jest bardziej rozbudowaną dokumentacja, która nie w każdeym przypadku prowadzenia gastronomii jest konieczna. Wymaga ustalenia konieczności jej posiadania z pracownikami lokalnego sanepidu.

Czy mogę w food trucku używać jaj?

NIE, w food trucku nie można używać świeżych jaj. Można zastąpić je pasteryzowanymi masami jajecznymi lub jajami w proszku.

Czy można robić bubble waffles z lodami w food trucku – czy można przygotowywać lody w food trucku?

NIE jest dopuszczalne produkowanie lodów w food trucku. Możesz to zrobić  w innym punkcie dostosowanym do tego typu wyrobów, czy produkcji lub kupować gotowe lody od dostawców zewnętrznych.

Czy mogę w food trucku robić ciasto do naleśników lub ciasto do gofrów?

NIE. Można używać jedynie ciasta  gotowego lub można przygotować ciasto do naleśników z mieszanki w proszku. Na rynku są firmy, które oferują gotowe ciasta do naleśników lub gofrów i można zawrzeć z nimi umowę na dostarczanie gotowego ciasta. Dopuszczalne jest zrobienie ciasta samemu, ale poza food truckiem. Punkt w którym przygotowywane będzie ciasto musi być przystosowany do tego typu produkcji i musi mieć odbiór sanepidu. W takim przypadku należy zapewnić jedynie odpowiednie warunki transportu ciasta do food trucka (samochód z chłodnią) . Wszystkie te warunki i działania muszą byc opisane w księdze HACCP.

Czy można robić bitą śmietanę w food trucku?

Sanepid zdecydowanie niechętnie zezwala na produkcję bitej śmietany na miesjcu, zezwala na korzystanie bitej śmietany w areozolu.

Czy mogę w food trucku używać świeżych owoców lub warzyw?

TAK, ale nie można ich w food trucku obierać (można kupować warzywa i owoce już umyte i obrane) . Dopuszczalne jest korzystanie   pomieszczenia wynajętej kuchni w restauracji, która ma pozwolenie Sanepidu. Można też kupować warzywa i owoce mrożone od producentów. Niektóre jednostki sanepid dopuszczają mycie i obieranie warzyw w food trucku z zachowaniem wyłączności czaswej (wszystko należy dokładnie opisać w procedurze na tzw. wyłączenie czasowe pomieszczenia), Każde z wprowadzonych działań i rozwiązań należy opisać w księdze GMP i GHP. Oferujemy pomoc w sporządzniu takiej procedury – zakładka kontakt.


Darmowa wycena

Prosimy wypełnić poniższy formularz. W odpowiedzi wyślemy wycenę wybranej usługi (wdrożenie, certyfikacja, szkolenia, sporządzenie dokumentacji) dostosowaną do Państwa potrzeb. Zawsze staramy się przedstawić kilka opcji cenowych do wyboru. Nasi specjaliści wkrótce skontaktują się z Państwem w celu omówienia dalszych szczegółów.