ISO 22000
ISO 22000 jest to przyjęta globalnie norma, która stanowi podstawę do przyznawania ważnego na całym świecie certyfikatu bezpieczeństwa żywności ISO, przeznaczona dla całego łańcucha rolno-żywnościowego.
Norma została wprowadzona w 2005 r., oparta jest na wytycznych HACCP zgodnie z Kodeksem Żywnościowym i zasadami zarządzania ISO 9001. Określa wymagania wobec systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, obejmuje wszystkie organizacje łańcucha produkcji żywności, od upraw i hodowli do ostatecznego konsumenta
tj. „od pola do stołu”. Istotne znaczenie w tym zakresie ma tutaj również ustawa
o bezpieczeństwie żywności i żywienia.


Zintegrowana noma ISO 22000 łączy ogólnie uznane kluczowe elementy zapewniające bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu dostaw i jej produkcji, w tym:
- ujednolicony system zarządzania
- wzajemną, interaktywną komunikację
- narzędzia do kontroli i usuwania zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności poprzez określone, wstępnie wymagane programy i plany HACCP
- dbałość o ciągłe doskonalenie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
ISO 22000 jest odpowiednia dla każdej firmy w całym łańcuchu produkcji żywności, a jej wymagania stosuje się do firm produkcyjnych, sprzedawców detalicznych oraz dostawców działających m.in. w sektorze spożywczym i przetwórstwie, zbożowo-młynarskim, dla opakowań i detergentów.
Korzyści, jakie osiąga firma posiadająca system ISO 22000:
- Zadbanie o zgodność z międzynarodowymi standardami określającymi politykę zarządzania bezpieczeństwem żywności w łańcuchu dostaw;
- Stabilna i dobrze ugruntowana pozycja na rynku;
- Usprawniona organizacja oraz komunikacja (wewnętrzna i zewnętrzna);
- Znaczne podniesienie poziomu satysfakcji klienta (poprzez systematyczne i efektywne nadzorowanie zagrożeń).
- Podniesienie efektywności firmy poprzez stałe ulepszanie i aktualizowanie systemów jakości.
Zapraszamy do kontaktu w zakresie wdrożenia i certyfikacji ISO 22000 w Twojej firmie.
